7 Levels of Success

Het roer of het stuur om? Alleen of samen?

By februari 21st, 2018 No Comments

De overeenkomsten van mijn carrière en motorrijden – 5 maart 2017

Starten Mijn eerste carrière in de financiën was geen doordachte keuze. Ik koos voor handel en economie op de HAVO omdat ik de andere vakken niet interessant vond. Ik koos als 17 jarige voor werken in de accountancy omdat het logisch leek. Omdat ik makkelijk leerde en ik graag verder wou komen, ging ik in de avonduren doorstuderen in boekhouding en belastingen. Ik was 23 toen ik account supervisor werd met een vet salaris en een auto van de zaak. Een paar jaar later kreeg ik een burn-out . In het traject daarna ontdekte ik door nieuwe werkervaringen dat ik veel kwaliteiten en talent heb….op een ander vlak.

Bewijzen Met motorrijden ging het bij mij net zo. Toen ik 35 jaar oud was haalde ik bij toeval mijn motorrijbewijs. Mijn toenmalige echtgenoot won bij een loterij van een verkeersschool de hoofdprijs: hij mocht gratis lessen en examen doen. Omdat hij zowel een motor- als een autorijbewijs had, kon hij de prijs overdragen aan mij. Ik had geen grote wens om mijn rijbewijs te halen, maar ja… nu kon het en het was gratis. Ik wou vooral bewijzen dat ik het ook kon. Binnen 2 weken startte ik met de eerste les.

Leren Ik vond het een mooie ervaring. Het was heerlijk om snel op te trekken en de wind in mijn gezicht te voelen. Het voelde stoer om de motor met mijn lichaam door een bocht te sturen. Het ging onderweg soms fout. Toen ik te langzaam door een krappe bocht reed, ging ik onderuit. Een andere keer trok ik te snel op en zag ik de eerste bocht naar rechts te laat. Ik reed langs de linkerkant van de verkeerszuil en belandde op de verkeerde kant van de weg. De instructeur riep in mijn oortje “Wat doe je nou?” Dat vroeg ik mezelf ook af. Gelukkig kwam er geen auto aan en kon ik doorgaan.

Stoppen Ik slaagde in één keer voor mijn theorie- en rijexamen. Vol trots reed ik een korte tijd rond op een snelle Honda Black Bird 1100 cc. Zie mij nou gaan op dit racemonster! Ik kan het! Helaas werd het motorrijden geen passie voor mij en ik zag de motor als een vervoermiddel om van A naar B te rijden. Daarbij vond ik dat pak en die helm snel te warm of te koud en het omkleden op de plaats van bestemming onhandig. Ik kreeg nekklachten door de druk van de wind op de helm, een gevolg van een fietsongeluk dat ik een paar jaar daarvoor had gehad. Mijn hoofd werd te zwaar om overeind te houden. De motor ging aan de kant.

Terug kijken Er is niets leuk aan een burn-out of aan een ongeluk. Maar, het zijn wel allesbepalende momenten waarbij ik stilstond bij mijn leven en de keuzes die ik had gemaakt. Wat vond ik leuk? Van welke ervaringen werd ik gelukkig en van welke ervaringen niet? Achteraf gezien was het voor mij niet handig om op grond van de schoolvakken razendsnel carrière te maken. Ik ben met een burn-out uit de bocht gevlogen. Achteraf was ik liever langzaam opgetrokken. Dan had ik eerst mijn omgeving goed gescand, meer geëxperimenteerd met verschillende soorten werk en pas gas gegeven als ik een goed zicht had op een bij mij passend doel. Dan had ik geweten welke kennis ik nog mistte en nodig had en daar had ik een studie bij gekozen.

Carpoolen Ik houd ervan om ervaringen te delen met jongeren die het idee hebben dat ze stil staan en niet zien hoe ze verder komen in de maatschappij. Voor hen leg ik jaarlijks met plezier vele kilometers af in de auto, met radio aan, heerlijk warm én met mijn voet stevig op het gaspedaal. Geen getreuzel. Ik reis naar verschillende steden waar ik mensen ontmoet die de deur open willen zetten voor jongeren. Zodat ze mogen experimenteren én zichzelf kunnen laten zien. Misschien is de auto wel mijn persoonlijke voertuig waarmee ik jongeren kan laten meeliften. Carpoolen als een kansrijke gedachte om samen verder te komen. Ik houd van samen reizen en ik hoop nog vele kilometers af te leggen.

Jolanda van Duin is founder van Dream2Work en blogger over sociaaleconomische vraagstukken voor jongeren en bedrijven in de aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt. Zij deelt ervaringen, van zichzelf en vanuit jongeren netwerkorganisatie Dream2Work Haarlem en Den Helder.

Haarlem, 5 maart 2017