Werk in Beeld

Onzeker tijdens het Solliciteren?

By februari 21st, 2018 No Comments

‘maar ik kan dat toch niet’.. zei Tom aarzelend toen wij enthousiast een passende vacature lieten zien. Naar ons idee was Tom de perfecte kandidaat om te solliciteren op deze baan, alleen zag hij zelf niet in over hoeveel vaardigheden hij beschikt en dat hij al veel opgedane kennis heeft. Momenteel is Tom werkzaam als vlogger en hierin zou hij dan ook graag willen doorgroeien. Tom krijgt op dit moment vaak opdrachten bij verschillende bedrijven, maar zijn droom is om werkzaam te zijn bij één bedrijf. Echter blijkt solliciteren op een geschikte vacature moeilijker dan gedacht, omdat er overal wel bepaalde eisen worden gesteld waarvan Tom niet weet dat hij hierover beschikt.

Toen bij deze vacature de eis werd gesteld om over minimaal 3 jaar werkervaring te beschikken, haakte Tom meteen al af. ‘Zoveel ervaring heb ik helemaal niet, en er zijn vast genoeg andere sollicitanten die betere producten leveren dan ik’.
Toen wij tegen Tom zeiden dat hij toch wel over deze ervaring beschikt, wist hij niet goed hoe wij hier dan op gekomen waren. ‘Denk aan jouw vrijwilligerswerk waarbij je een hoop filmpjes hebt afgeleverd, de video’s die je hebt gemaakt tijdens je bijbaantje, de keren dat je hebt gefilmd in clubs, op je vakantie én in je vrije tijd!’.
Pas toen wij dit opgenoemd hadden begon Tom te beseffen dat hij inderdaad over meer ervaring beschikt dan hij van te voren had gedacht. Toch bleef hij een beetje teruggetrokken, omdat hij er nog steeds van overtuigd was dat anderen wellicht betere producten leveren dan hij.  Ook uit die sleur hebben wij hem gehaald, want als hij geen goede producten levert, waarom blijven er dan toch opdrachten binnenkomen?

Uiteindelijk heeft Tom vol zelfvertrouwen gesolliciteerd op deze, en nog vele andere vacatures. Nu is het wachten op antwoord van deze bedrijven. Wij hopen dat Tom zijn droombaan weet te vinden en we zijn blij dat we hierin ons steentje hebben kunnen bijdragen!

Door Adinda Smit & Charlotte Meyer. Team Den Helder