Bij Dream2Work begeleiden veel jongeren tijdens hun zoektocht naar een stage, onder andere op de Daaf Gelukschool hier in Haarlem. Wat ons opviel tijdens het begeleiden van deze jongeren is dat veel jongeren het lastig vinden om te bellen, omdat zij niet zo goed weten wat er van hun wordt verwacht.  Daarom biedt Dream2Work deze jongeren handvatten. Zo is er de 5 a-structuur. Deze structuur komt eigenlijk vanuit de sales, maar wij bij Dream2Work hebben deze aangepast op het bellen naar een bedrijf. 

De 5 a-structuur bestaat uit vijf stappen: 

  1. Aandacht 
  2. Aanvang 
  3. Analyse 
  4. Aanbod 
  5. Afsluiting 

Aandacht houdt in dat je informatie opzoekt over het bedrijf, voordat je gaat bellen met dit bedrijf. Het is bijvoorbeeld handig om van tevoren te weten wat het bedrijf nou precies doet. Voor mezelf maak ik in deze stap ook een plan: Wie ga ik bellen en waarom bel ik? Ik schrijf dus punten op die ik wil bespreken. Als je bijvoorbeeld een stageplek zoekt is het heel handig om op te schrijven hoelang de stage duurt, in welke periode deze plaats vindt en wat er vanuit school verwacht wordt van de stageplek. 

Aanvang gaat over het eerste contact. In deze stap ga je het bedrijf echt bellen en stel jezelf netjes voor. Je vertelt dus kort je naam en waarom je belt. Zelf vind ik het handig om hierna meteen te vragen “spreek ik hiervoor met de juiste persoon?” zo weet ik zeker dat ik uiteindelijk bij het goede adres ben. 

De analyse is een stap waar je meer de verdieping in gaat. Je stelt vragen aan het bedrijf die jij belangrijk vindt, deze vragen kan je alvast opschrijven in de eerste stap. Als je bijvoorbeeld liever zelfstandig werkt dan kan je vragen of je alleen werkt of in een team. De vragen hoeven niet heel moeilijk te zijn. Vragen rondom de werktijden, sfeer in het bedrijf en hoe de werkdag ongeveer verloopt doen het altijd goed. 

Het aanbod is het gedeelte waarin je jezelf verkoopt aan het bedrijf. Je vertelt wat jij het bedrijf te bieden hebt. Stel je voor dat je graag achter de kassa wilt, dan is het goed om aan het bedrijf te vertellen dat je erg sociaal bent ingesteld.  

De afsluiting spreekt redelijk voor zich. Je gaat in deze stap het gesprek afsluiten. Als ze aangeven je graag een keertje te zien dan maak je nu een afspraak. Het belangrijkste is dat je de persoon aan de lijn even bedankt voor zijn tijd.  

Wij hebben deze structuur bij verschillende jongeren aangereikt. Een van de jongere gaf aan dat zij deze structuur super handig vond ! Waar zij het eerst lastig vond om te bellen, omdat zij niet zo goed wist wat zij moest zeggen, had ze nu een duidelijk plan voor het gesprek. Dit gaf haar veel rust. Samen met dit meisje hebben wij gebeld naar een stageplaats en ze mocht hier stage lopen 

Super tof, onze dag was geslaagd ! 

Wij hopen dat door deze 5 a-structuur het bellen een stuk makkelijker wordt voor jullie. 

Als er vragen zijn of eigen ervaringen zijn met de 5 a-structuur kunnen jullie ons altijd mailen. 

Wie weet kunnen wij het meenemen in onze volgende blog. 

Groetjes, 

Het LOB Haarlem team