Bedrijven in BeeldWerk in Beeld

Ken jij het effect van gerichte werkoriëntatie? Het zal je verbazen.

Werkoriëntatie met jongeren

Het effect van gerichte werkoriëntatie? Het zal je verbazen.

Een bijbaan vinden bij een bedrijf na een simpel werkbezoek. Het kan!

Buiten viel de sneeuw naar beneden, maar drie gemotiveerde jongeren, Yamilla(16), Sania(14) en Raimon(15) stonden om kwart voor negen ’s morgens voor de deur van Albert Heijn Vos. Voordat wij met deze jonge energie naar binnen stapten, maakten wij eerst kennis met elkaar. In een ogenblik was het ijs gebroken en gingen de nieuwsgierige jongeren met elkaar in gesprek over hun school, leeftijd en achtergrond. Voor mij een belangrijk signaal om in te schatten hoe serieus zij bezig waren met hun werkoriëntatie bij bedrijven.

Warm welkom

Binnen in het enorme gebouw van Albert Heijn Vos voelde wij ons meteen thuis door de hartelijke ontvangst van Gita (Personeelszaken) en Sharen (Bedrijfsleider). Als groep begaven wij ons naar de vergaderzaal waar ons meteen koffie en thee werd aangeboden. De jongeren namen plaats aan de tafel en volgden muisstil de introductie van Gita.

De “Groeibanencarrousel” biedt scholieren de mogelijkheid om in een serie werkoriëntatie bezoeken kennis te maken met het werk bij verschillende bedrijven.

Officiële kijk achter de schermen

Jongeren worden vanaf de start serieus genomen, je komt bijvoorbeeld niet zomaar de werkvloer op zonder een officiële blauwe Albert Heijn outfit. Eerst omkleden en dan kan de rondleiding door het gebouw beginnen. De dag bestond verder uit meekijken en meehelpen op de verschillende afdelingen. Na afloop hadden de jongeren nog de mogelijkheid om een succesopdracht te maken.

Jongeren worden vanaf de start serieus genomen, je komt bijvoorbeeld niet zomaar de werkvloer op zonder een officiële blauwe Albert Heijn outfit.

Voordoen en nadoen

Met de hele groep gingen wij richtingen de kassa’s waar een van de medewerkers ons al stond op te wachten. De jongeren kregen een toegewijde introductie over het werk achter de kassa, maar begonnen pas echt te stralen wanneer zijzelf aan de slag mochten. Onder het toeziend oog van een medewerker mocht het drietal eerst meekijken met het werk en later zelf nadoen wat hen werd geleerd.

Het voorbeeld geven door vanuit eigen ervaringen te vertellen hoe het is om bij een bedrijf te werken.

Enthousiasme achter de kassa

Voor de een waren de handelingen achter de kassa helemaal nieuw, de ander had al eerdere ervaringen. Je moet toch wennen aan een systeem, knoppen en het klantcontact. Sania verwoorde het treffend door te zeggen: “Als iets nieuw voor je is dan maakt iedereen fouten, maar door te vragen en te proberen krijg je het al snel onder de knie”. Een van de jongeren had na een aantal klanten helemaal de smaak te pakken. Het werk achter de kassa gaf Raimon zoveel voldoening dat hij zeker wist dat dit de (bij)baan is die hij zo graag wilde. Daar doen wij het voor!

“Nu weet ik het zeker over twee weken ben ik 16 jaar en dit is wat ik wil gaan doen.” – Raimon

Snijden, proeven en ervaren

Het volgende avontuur stond de jongeren te wachten bij de broodafdeling, waar de volgende medewerker al klaar stond om ons verder te begeleiden. De teamleider vertelde de groep alles over het werken op de brood- en vleesafdeling. Uiteraard mochten de jongeren onder begeleiding zelf aan de slag door het brood en vlees met een machine in stukken te snijden en in de verpakking te doen. Een extra pluspunt van deze afdeling was toch wel de mogelijkheid om iets kleins te proeven wat de jongeren nog niet kenden. De jongeren mochten daarna nog vakkenvullen, volgens de groep niet het leukste om te doen, maar niemand klaagde ergens over.

“Ik dacht altijd dat het heel moeilijk was, maar je hebt machines die eigenlijk alles voor je doen. Daarmee moet je leren werken.”  – Sania

Wanneer kan ik beginnen?

De cirkel was weer rond wanneer wij met z’n allen terugkwamen in de vergaderzaal. Hier sloten wij de dag gezamenlijk af door de jongeren de gelegenheid te geven om hun succesopdracht te maken en de laatste vragen te stellen aan Gita en Sharen. Bijzonder om te zien hoe serieus deze jongeren bezig waren met het stellen van vragen over het werk bij Albert Heijn Vos. Raimon ging zelfs het gesprek aan om erachter te komen welke stappen hij het beste kon zetten om over een paar weken aan de slag te gaan. Hij kon direct e-mailen dan werd alles op tijd in orde gemaakt.

Werkoriëntatie op een jonge wijze zorgt voor een andere beleving en binding met het werk bij een bedrijf. Waar kan de volgende groep jongeren langskomen?

Een behulpzaam succes

De sfeer van de dag was ontzettend positief. Complimenten aan de gemotiveerde jongeren die door hun harde werk echt hebben kunnen ervaren hoe het is om bij de supermarkt te werken. Gita en Sharen van Albert Heijn Vos waren gastvrij en behulpzaam en konden echt zorgen dat de jongeren zich op hun gemak voelden. Ik heb het gevoel dat zijzelf ook dik tevreden waren over de hele dag. Werkoriëntatie op een jonge wijze zorgt voor een andere beleving en binding met het werk bij een bedrijf. Waar kan de volgende groep jongeren langskomen?

 

Namen van personen zijn om privacy redenen aangepast.

Teamleider Loopbaanbureau – Dream2Work Haarlem e.0.

Adelin Niyigena