Werk in Beeld

Maar mevrouw, wat is een CV eigenlijk? Leren solliciteren

Het was maandag 5 maart, de eerste dag na de vakantie en wij stonden om kwart voor 9 stipt voor het Beroepsonderwijs aan Zee in Den Helder. We waren uitgeslapen en fris en helemaal klaar voor de uitdaging die ons deze week te wachten stond: het geven van een sollicitatietraining aan de derde klassen van het beroepsonderwijs. De derde klassen gaan over een maand op stage en dus wilden we ze graag handvaten geven voor het voorbereiden op en het houden van een sollicitatiegesprek. We werden netjes ontvangen door een docent en er werd ons zelfs een kopje koffie of iets anders fris aangeboden. De laptop werd razendsnel aangesloten op de beamer en om kwart over 9 waren wij er helemaal klaar voor om onze aller eerste training te geven.

De sollicitatiefilm
Vanaf dat moment hebben wij allemaal verschillende klassen en verschillende leerlingen voor onze neus gekregen. Er waren drukke klassen, stille klassen, gemotiveerde klassen. Maar voor welke klas we ook stonden, ze vonden onze film over solliciteren allemaal leuk. In deze film, gemaakt door Dream2Work zelf, lieten we zien hoe je je wel en niet moest voorbereiden voor een sollicitatie en hoe je je het best wel en niet kon gedragen tijdens een sollicitatiegesprek. Tijdens de film werden er vragen gesteld, zoals ‘hoe bereid jij je voor’ of ‘wie vraag jij om hulp voor een sollicitatie’. Naderhand werden deze vragen met de klassen besproken. Er waren een aantal leerlingen die vertelden dat zij zich nooit voorbereidden voor een sollicitatiegesprek, terwijl anderen juist wél op zoek gingen naar informatie. Maar er waren ook leerlingen die door onze film van gedachte verandert zijn, zoals een meisje in onze tweede groep. Aan het einde van de training deelde zij het volgende met ons:

“Eigenlijk bereid ik me nooit voor op een sollicitatie en ga ik er gewoon heen, maar nu besef ik me dat het misschien toch wel handig is om me wel voor te bereiden.”

En dat is natuurlijk onwijs leuk om te horen. Het voorbereiden op een sollicitatiegesprek is eigenlijk al het halve werk en we merkten dat veel jongeren dat vergaten. Het is leuk om te zien dat de film hier een positieve invloed op had.

Maar mevrouw, wat is een cv eigenlijk?
Tijdens de training is gebleken dat je alles nog zo goed kan voorbereiden, maar dat je soms voor onverwachte vragen komt te staan. Na het zien van de film gingen er namelijk een aantal handen de lucht in. In de sollicitatiefilm was te zien dat je je cv mee moest nemen naar een sollicitatiegesprek, maar niet alle leerlingen wisten wat een cv was. Na snel denkwerk heeft Adinda haar cv aan de klassen laten zien. Zij legde uit dat je je door middel van je cv op een positieve manier kan presenteren aan werkgevers. Hierin zien zij wie jij bent, wat je kwaliteiten zijn en of je al werkervaring hebt. Sommige leerlingen gaven aan dat zij ook maar eens een cv op moesten stellen, zodat zij deze mee konden nemen naar hun gesprek.

De resultaten
Aan het eind van de training waren wij natuurlijk wel nieuwsgierig naar de mening van de leerlingen. Wij wilden graag weten of onze training succesvol was. En dat bleek hij gelukkig te zijn! Zo zat er in één klas een jongen die toevallig de volgende dag een sollicitatiegesprek voor zijn stage had. Hij had zich wel al voorbereid, maar had er eigenlijk niet bij stil gestaan om zijn cv mee naar het gesprek te nemen. Toen wij hem naderhand vroegen wat hij van de training geleerd had, zei hij het volgende:

‘’Ik heb morgen een sollicitatiegesprek en wilde eerst mijn cv niet mee nemen, maar dankzij deze training ga ik dat toch maar wel doen.’’

En zulke opmerkingen vinden wij leuheuk! Als loopbaanbegeleiders hopen wij natuurlijk dat onze training aanslaat en van dit soort succeservaringen krijgen wij heel veel energie. Daarnaast kregen wij ook nog de vraag of wij vaker zo’n training kwamen geven. Dat laatste hopen wij natuurlijk zeker te gaan doen.

Al met al was het voor ons een hele geslaagde week. We hebben veel gemotiveerde jongeren gesproken. De één wist precies wat hij wilde, de ander was nog aan het twijfelen. De één had eigenlijk helemaal geen zin in de training, de ander heeft heel veel aan de training gehad.
Wij willen alle jongeren die wij de afgelopen week gesproken hebben heel veel succes wensen met het solliciteren naar een stage. Vergeet niet je cv mee te nemen, zoek informatie over het bedrijf op en onthoud dat fouten maken helemaal niet erg is, als je ze maar wel herstelt.

Ook willen wij het Beroepsonderwijs aan Zee bedanken, voor het enthousiaste en gastvrije ontvangst. Wij hopen op een mooie samenwerking in de toekomst, want wij vonden het onwijs leuk om de leerlingen zoiets bij te kunnen brengen.

Teamleider loopbaanbureau Den Helder e.o.
Adinda Smit