Werk in Beeld

Van vmbo naar HBO: het beklimmen van de ladder

Tijdens de training “Werk in Beeld” willen we jongeren duidelijk maken waarom het zo belangrijk is om werk in beeld te krijgen en wat de valkuilen kunnen zijn wanneer je geen werk in beeld hebt. Wij zijn in onze eigen loopbaan ook in enkele valkuilen gelopen, wij hebben namelijk allebei een verkeerde studiekeuze gemaakt. Voor ons natuurlijk ontzettend balen, maar voor veel van deze leerlingen is dit natuurlijk een interessant en nuttig ervaringsverhaal.

Ik vertelde hen dat ik zelf ook eeuwen geleden leerling was op Beroepsonderwijs aan zee, uiteindelijk heb ik hier mijn vmbo basis diploma behaald. Ik had al jarenlang een toekomstbeeld: Ik wou een Social Worker op HBO niveau worden. Om dit te bereiken ben ik naar het MBO gegaan waar ik gestart ben met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2. Toen ik na twee jaar mijn MBO 2 diploma op zak had, moest ik nog jarenlang naar school, iets waar ik toen eigenlijk helemaal geen zin meer in had. In een opwelling besloot ik iets heel anders te doen, namelijk de niveau 3 opleiding voor Kraamverzorgende. Ik had geen flauw idee wat de inhoud van deze opleiding precies inhield, maar ik wist dat je zou komen te werken met baby’s en dat leek me heel leuk! Daarnaast duurde deze opleiding in totaal maar 3 jaar en wanneer ik dan hiermee klaar zou zijn kon ik aan het werk!

Het leek een mooi plan maar uiteindelijk bleek dit toch niet zo te zijn. Tijdens deze studie kwam ik er al snel achter dat deze opleiding totaal niet was wat ik verwachtte. Dit was niet het werk wat ik mijzelf in de toekomst zag doen! Ik baalde van het idee dat ik mijn droom opzij had geschoven voor het feit dat ik even geen zin meer had in school. Daarom heb ik toen een beslissing genomen: Ik ben gestopt met de opleiding kraamzorg. Uiteindelijk ging ik toch doen waar ik al die tijd van droomde, ik begon met het beklimmen van de ladder ondanks dat er geen einde in zicht was.

Inmiddels ben ik eerstejaars student aan de Hogeschool van Amsterdam en als alles goed gaat ga ik over drie jaar door het leven als afgestudeerd SPH’er. Ik merk dat wanneer ik dit ervaringsverhaal aan de leerlingen van Beroepsonderwijs aan zee vertel dat dit indruk maakt. Vooral voor de leerlingen die er stiekem van dromen om een HBO opleiding te gaan doen maar die denken dat dat onmogelijk is wanneer je basisberoeps doet. Door deze ervaringsverhalen wordt het voor de leerlingen duidelijk dat het zo belangrijk is om goed te weten wat je wilt en om je daar dus goed in te verdiepen. Door een goed beeld te hebben op het werk wat je later wilt doen, kan je goede beslissingen nemen over hoe je daar gaat komen!