Stappenplan

7 levels of Success

Welkom bij Dream2Work! Dream2Work is een loopbaanorganisatie van en voor jongeren. Stagiairs en jonge vrijwilligers ontwikkelden het stappenplan ‘7 levels of Success’ met ideeën van jongeren. Meer dan 1500  jongeren zijn betrokken geweest bij het uitdenken en opzetten van het stappenplan met zeven levels en 40 thema’s over loopbaanonderwerpen. Zestien onderwerpen staan gratis online voor jou.

Ons stappenplan heet ‘7 levels of Success’ en niet ‘to Success’.  Waarom? Het gaat er niet om dat je zo snel mogelijk bij een vervolgopleiding of een baan uitkomt. De ontdekkingsreis met alle succeservaringen is belangrijker voor jouw toekomst dan de eindbestemming. Door stap voor stap aan je toekomst te werken, vergroot je jouw kansen. Op deze website worden de eerste drie levels gratis aangeboden. Deze levels gaan over het maken van loopbaankeuzes.

Level 1 Search – Op zoek naar kansrijk werk
Welk werk is er? Hoe verandert werk in de toekomst? Wat draag je bij in het werk?

Sem heeft geen idee welk beroep of studie hij wil kiezen. Daarom gaat hij vier films kijken en de opdrachten doen van level 1 op de pagina Beroepskeuzehulp. Als hij klaar is weet hij meer over de stappen die hij kan maken in zijn loopbaan. Hij weet hoe de arbeidsmarkt verandert, wat het nut van stage is voor hemzelf. Hij heeft door foto’s, films en opdrachten een beeld gekregen van jonge mensen in beroepen waar veel mensen nodig zijn, in vijf verschillende sectoren. Pff, wat een keuze, hij weet het echt nog niet. En dat hoeft na dit level ook niet.

Level 2 Unique – Uitzoeken wie ik ben
Wie ben ik? Wat kan ik? Wat maakt mij uniek? Met welke medewerker heb ik overeenkomsten?

Sem begint aan de films en opdrachten van level 2 op de pagina Beroepskeuzehulp. In dit level gaat het veel meer over hem. Wat deed hij graag in zijn jeugd en wat dat zegt over zijn eigenschappen. Welke ervaringen met werk in huis en buitenshuis heeft hij al? Hij vergelijkt zijn eigenschappen in een lijst met de eigenschappen van de mensen op de pagina van de Kansberoepenkaarten. Met wie heeft hij de meeste overeenkomsten? Gek, hij kijkt ineens heel anders naar die kansberoepenkaarten. Hij heeft een top drie van beroepen gemaakt. Maar vast zitten aan die keuze wil hij echt niet. Hij weet toch niet wat het werk inhoudt?

Level 3 Connect – Oriënteren bij bedrijven
Hoe kom ik in contact met een bedrijf voor een oriëntatie of snuffelstage? Wat moet ik zeggen als ik een bedrijf opbel?

Sem heeft een top drie van de beroepen gemaakt. Hij wil meer van die beroepen weten. Vindt hij het echt wel leuk? Past hij daar wel? Hoe gaan collega’s met elkaar en met hem om? Hij besluit om én bij bedrijven langs te gaan én bij een open dag van een ROC. Zijn vader wil met hem mee. Sem vindt het eng om bedrijven te bellen en langs te gaan. Wat zeg je dan? Gelukkig vindt hij op de pagina Beroepskeuzehulp acht films en opdrachten over bellen, vragen stellen, een brief schrijven en nog veel meer. Het blijft spannend om te doen.

Dream2Work streeft ernaar om in 2021 op onze website bij level 3 (pagina Kansberoepen) meerdere bedrijven te tonen. Zij wil een matchsysteem aanbieden waarmee jongeren (en hun ouders) en deze bedrijven elkaar kunnen ontmoeten.

Level 4 Copy – Leren van anderen op het werk
Hoe leer ik van anderen? Wat levert kijken, luisteren en nadoen mij op?

Level 5 Experience – Doen en ervaren op het werk
Wat is mijn ervaring op het werk? Vind ik mijn werk leuk om te doen?

Level 6 Show – Leren van elkaars kennis en ervaringen
Hoe leer ik van anderen en zij van mij?

Level 7 Share – Je wens zichtbaar maken en werk naar je toe trekken
Hoe laat ik mezelf, mijn talenten en mijn droom in werk  het beste zien?