Voor ouders

Betrokken ouders door Jolanda van Duin, oprichter Dream2Work, augustus 2020

Wil jij je zoon of dochter helpen met de beroepskeuze? Vind je het lastig om je kind te motiveren? Graag deel ik mijn ervaringen hier met jou.

Het voorbeeld zijn
De grootste succesfactor om jongeren te helpen is door te beseffen dat je zelf het voorbeeld voor hen bent. Ook in de pubertijd. Jongeren leren meestal niet als je vertelt wat ze moeten doen. Je bent de spiegel, waar ze thuis in kijken en zichzelf zien. Je leeft het hen voor.  Dat geldt voor alles, ook voor de loopbaan. Het is handig als ouder om de films en opdrachten te bekijken op onze pagina Beroepskeuzehulp.  Misschien brengt het je op ideeën over je eigen loopbaan of moet je aan voorbeeldverhalen denken van mensen  die je zelf kent. Het is super om deze verhalen te delen met je kind. Zo gaat het leven.

Wil je voorbeeldverhalen die laten zien hoe belangrijk de voorbeeldrol van ouders is voor de toekomst van je kind, lees dan mijn gratis boek Ben JIJ al begonnen? De invloed van jeugdervaringen op een succesvolle toekomst.

Betrokkenheid bij werk vergroten
Uit onderzoek blijkt dat het ontwikkelen van een gezonde arbeidsidentiteit jongeren succesvoller maakt in hun loopbaan (Platform Beroepsonderwijs). Een arbeidsidentiteit geeft antwoord op twee vragen:

Wat wil ik door mijn werk voor anderen betekenen?  Wat betekent werk voor en in mijn leven?

Deze vragen gaan over betrokkenheid bij en zingeving in het werk. Dat vinden jongeren heel belangrijk. Ze willen serieus genomen worden, ertoe doen. De basis van betrokken zijn bij werk, begint thuis in het gezin.

Ouders kunnen de betrokkenheid bij werk van hun kinderen vergroten door klusjes samen  te doen,  of door samen bedrijven te bezoeken of open dagen van scholen. Deel je eigen verhalen over werk of vertel verhalen over het werk van mensen die je kind ook kent. Wie helpen ze met hun werk? Wat levert het hen nog meer op behalve geld? Hoe zijn ze op die plek gekomen?

Wil je meer tips  hoe je de  betrokkenheid van je kind bij werk vergroot? Klik hier voor het gratis document De vier skills van betrokkenheid voor ouders.

Heb je vragen of wil je tips van ons? Stuur een app naar 06-81678704. We appen terug of bellen je als dat beter past bij je vraag.