Ontmoet Nick,
de werkvoorbereider klimaattechniek

Wat doe je?

Je begeleidt werktuigkundige of elektronische installaties. Ook maak je berekeningen, begrotingen en planningen. Je hebt een adviserende en verantwoordelijke rol: je bent verantwoordelijk dat de klus op de juiste en op een veilige manier tot uitvoering wordt gebracht. Dit is een leidinggevende functie. Je werkt voor de klant, voor bedrijven en met collega’s.

Wie stuurt ons een korte vlog of film over dit beroep?

Wie ben je? Nick vertelt:

‘Van kleins af aan ben ik al bekend met deze wereld, omdat mijn vader een eigen bedrijf heeft in de bouw. Vroeger speelde ik altijd in een groep, ik was graag samen en veel aan het voetballen. Wel was ik erg rustig, hier heb ik me later meer in ontwikkeld. Ik ben begonnen als tekenaar op kantoor, toen werkte ik voornamelijk alleen. Maar nu ben ik werkvoorbereider, dus ben ik vaak aan het communiceren met klanten, opdrachtgevers, leveranciers en collega’s. Zelf leidt ik het team samen met de projectleider. Maar we doen het echt met z’n allen!’

De tips van Nick:

‘Loop stage om te kijken wat je leuk vindt. Hier kunnen verrassende ervaringen uitkomen. Zo liep ik stage bij een aannemer. Dat lag mij niet, maar hier ontdekte ik wel dat ik ge├»nteresseerd was in installatietechneik. Wat ik heb meegekregen van mijn ouders is om hard te werken.’

Welke groeiberoepen passen hierbij?

Werkvoorbereider klimaattechniek is een kansberoep in de installatietechniek. Je kunt bijvoorbeeld zo groeien:
Niveau 1: Assistent metaal- elektro- en installatietechniek;
Niveau 2: Monteur service en onderhoud installaties en systemen;
Niveau 3: Servicemonteur installatietechniek;
Niveau 4: Leidinggevend monteur werktuigkundige installaties.

Kansberoepen in de installatietechniek?

Op onze website: installatie monteur, koeltechnicus, servicemonteur, werkvoorbereider klimaat techniek, leidinggevend monteur.

Wie heeft een film van een installatiebedrijf voor ons?

Werken en leren in de installatietechniek?

Kijk naar informatie over opleidingen in de installatietechniek op de site van Installatiewerk Nederland. Of meld je direct aan voor een meeloop dag in jouw omgeving op Installatiewerk Nederland/meeloopdag.

Ga ook eens kijken bij een installatiebedrijf of ga in gesprek met een jonge medeweker. Ontmoet en doe ervaring op.

Ja, ik wil ook ervaring opdoen bij bedrijven!