https://www.youtube.com/watch?v=5GmeojeynxU

Voor ouders

Wil jij je zoon of dochter helpen met de beroepskeuze?

Veel ouders weten niet goed hoe ze hun kind met beroepskeuzes kunnen helpen. Hoe weet je welk beroep past? Welk werk blijft en gaat veranderen komende jaren?

Kom op ideeën door onze tips:

I. Voorbeeld zijn en voorbeeldverhalen vertellen
II. Stappenplan voor ouders, in 3 levels.

I. Het voorbeeld zijn en voorbeeldverhalen vertellen

De grootste succesfactor om jongeren te helpen is door te beseffen dat je zelf het voorbeeld voor hen bent. Je bent de spiegel, waar je kind thuis in kijkt en zichzelf ziet. Je leeft het hen voor.
Het is handig als jij ook de video’s en opdrachten bekijkt die je vindt achter de 3 levels op de homepage.  Misschien brengt het je op ideeën over je eigen loopbaan of moet je aan voorbeeldverhalen denken van mensen die je kent. Deel jouw verhalen en voorbeelden en vertel het zo beeldend mogelijk. Dan onthoud je kind het beter.

Gratis boekje met voorbeeldverhalen

Wil je voorbeeldverhalen die laten zien hoe belangrijk de voorbeeldrol van ouders is voor de loopbaankeuzes van je kind, download dan het gratis boek van de oprichter van Dream2Work, Jolanda van Duin, met de titel  Ben JIJ al begonnen? De invloed van jeugdervaringen op een succesvolle toekomst.    

In ons stappenplan hieronder bij II.  geven wij per level 4 tips voor ouders.

II. Het stappenplan voor ouders met 3 levels

Als je kind onze loopbaanfilms bekijkt (zie homepage) kun jij als ouder hem/haar enorm stimuleren.
Onderaan deze pagina staan de eerste 3 levels met de titel van de films die je kind vindt bij de ‘7 levels of success’. Onder elke titel geven wij tips die jij als ouder samen met je kind kunt toepassen.

Samen kom je verder!

Motieven vinden via Level 1 Search: Wat is werk?

1.1 Wat zijn de ‘7 levels of succes’?

Ga in gesprek met je kind over het stappenplan ‘7 levels of success’. Wat houden de levels in en waar kunnen ze hem of haar mee helpen?

1.2 Hoe ziet de toekomst van werk eruit?

Bedenk samen welke beroepen er zijn veranderd of ontstaan in de loop der jaren. Deel ervaringen uit jouw jeugd en vergelijk met het werk nu.

1.3 Wat heb ik aan stage?

Bedenk samen met je kind 3 punten die hij/zij belangrijk vindt om te leren door een stage. Deel hierbij ook de ervaringen van jouw werk. Wat heb jij geleerd?

1.4 Hoe ontdek ik kansrijk werk?

Bekijk samen met je kind de pagina ‘Kansberoepen’. Bespreek welke beroepen je kind het meest aanspreken en waarom jullie denken dat dit een kansberoep is.

Kwaliteiten vinden via Level 2 Unique: Wie ben ik in het werk?

2.1 Wat zijn mijn eigenschappen?
Deel 1

Kijk samen met je kind terug op zijn/haar kindertijd. Wat deed je kind graag? Speelde het graag alleen of samen? En was je kind meer op het product (speelgoed bijv.) gericht of op andere kinderen?

2.2 Wat zijn mijn eigenschappen?
Deel 2

Vertel wat over de positieve eigenschappen die jij in je kind ziet. Maak de opdracht en vul samen het categorieënschema in.

2.3 Hoe match ik eigenschappen met beroepen?

Zoek samen met je kind naar bedrijven die passen bij de drie beroepen die matchen met de eigenschappen van je kind. Vind kansrijke bedrijven bij level 3 van deze beroepen op onze site (of kijk op stagemarkt.nl).

2.4 Hoe koppel ik werkervaring aan sectoren?

Bedenk samen welke ervaringen hij/zij al in zijn leven heeft opgedaan, zoals: fietsband plakken, koken of voor een zusje zorgen. Welke overeenkomsten zien jullie met de 5 sectoren (bouw & infra, zorg & welzijn, techniek, groen, economie)?

Netwerken via Level 3 Connect: Waar is werk?

3.1 Hoe leg ik contact met bedrijven?

Oefen met je kind het bellen naar een bedrijf. Je kind is op zoek naar een stageplek en jij speelt het bedrijf waar hij/zij stage wilt lopen. Ook belangrijk: ga met je kind mee naar open dagen van bedrijven of van scholen.

3.2 Welke vragen stel ik aan een werkgever?

Bedenk samen met je kind 5 vragen die hij/zij kan stellen aan een werkgever? Waarom juist deze vragen?

3.3 Hoe doe ik dat solliciteren?

Oefen nu samen een sollicitatiegesprek, maak daarbij gebruik van de 5 vragen die jullie bij video 3.2 bedacht hebben.

3.4 Wat wordt er van mij verwacht op de werkvloer?

Bedenk dat jullie werkgevers zijn van een supermarkt. Er komt een nieuwe werknemer voor het eerst langs. Wat vinden jullie belangrijk in het gedrag van de nieuwe werknemer? Wat moet hij/zij doen of zeggen en wat juist niet?