https://www.youtube.com/watch?v=SH_TEk3gbhA

Voor scholieren, studenten
en jonge starters

Welkom bij Dream2Work!

Dream2Work is een loopbaanorganisatie van en voor jongeren. Stagiairs en jonge vrijwilligers ontwikkelden het stappenplan ‘7 levels of Success’ met ideeën van meer dan 1500 jongeren. Professionals gaven hen tips.
We zijn voorbeelden voor elkaar en delen onze ervaringen over loopbaankeuzes en werk. Doe jij ook met ons mee?

Ons stappenplan ‘7 levels of Success’  

Het gaat er niet om dat je zo snel mogelijk bij een vervolgopleiding of een baan uitkomt. De ontdekkingsreis met alle succeservaringen is belangrijker voor jouw toekomst dan de eindbestemming. Op deze website worden de eerste drie levels van ons stappenplan gratis aangeboden. De levels gaan over:
Level 1: Wat is werk?
Level 2: Wie ben ik in het werk?
Level 3: Waar vind ik werk?

Level 1, 2 en 3: oriënteren op werk

Level 1 Search – Wat is werk?
Welk werk is er? Hoe verandert werk in de toekomst? Wat draag je bij in het werk?

Sem heeft geen idee welk beroep of studie hij wil kiezen. Daarom gaat hij bij level 1 vier films kijken en de opdrachten doen. Als hij klaar is weet hij hoe hij loopbaanstappen zet, hoe de arbeidsmarkt verandert in de toekomst. Ook weet hij waarom werkervaring voor hem belangrijk is en welke kansen er zijn op betaald werk. Pff, wat een keuze, hij weet echt nog niet welk beroep hij wil kiezen. En dat hoeft na level 1 ook niet.

Level 2 Unique – Wie ben ik in het werk?
Wie ben ik? Wat kan ik? Wat maakt mij uniek? Met welke medewerker heb ik overeenkomsten?

Sem begint aan de films en opdrachten van level 2. In dit level gaat het over hem. Wat deed hij graag in zijn jeugd en wat dat zegt over zijn eigenschappen? Hij vergelijkt zijn eigenschappen met die van jongeren op de kansberoepenkaarten. Met wie heeft hij de meeste overeenkomsten? Gek, hij kijkt nu anders naar die kaarten. Hij heeft een top drie van beroepen gemaakt. Maar vast zitten aan die keuze wil hij niet. Hij weet toch niet wat het werk inhoudt?

Level 3 Connect – Waar is werk?
Hoe vind ik een bedrijf voor een oriëntatie of snuffelstage? Wat moet ik zeggen als ik opbel?

Sem heeft een top drie van de beroepen gemaakt. Hij wil meer van die beroepen weten. Past hij daar wel? Hij besluit om én bij bedrijven langs te gaan én bij een open dag van een ROC. Zijn vader wil met hem mee. Sem vindt het eng om bedrijven te bellen. Wat zeg je dan? Gelukkig vindt hij vier films en opdrachten over bellen, vragen stellen, een brief schrijven en nog veel meer. Het blijft spannend om te doen. Maar…Sem is begonnen!

Level 4 t/m 7 met films en opdrachten.

Deze levels staan niet gratis op deze site. De levels (zie hieronder) zijn te bestellen voor scholen (vmbo en mbo0 en bedrijven die scholieren en studenten begeleiden die werkervaring opdoen. In een stage of eerste baan.

Level 4 Copy – Hoe leer ik van anderen?
Dit level gaat o.a. over: hoe leg ik contact met collega’s en hoe vraag ik om hulp?

Level 5 Experience – Hoe krijg ik meer ervaring?
Dit level gaat o.a. over: hoe neem ik initiatief, stel ik grenzen. Hoe ga ik om met klanten. En hoe met stress?

Level 6 Show – Hoe help ik anderen op weg?
In dit level geef ik mijn kennis en ervaringen door aan  oriënterende scholieren, die daardoor van mij over mijn beroep leren.

Level 7 Share – Hoe deel ik mijn ideeën en vind ik werk?
In dit level deel ik mijn ideeën over werk met anderen, zodat zij mij kunnen helpen. Dat doe ik in een duidelijk kort praatje of via een vlog.