Hoi, ik ben Adinda, loopbaanbegeleider bij Dream2Work

Verkeerde studiekeuze

Ik wilde eigenlijk Toegepaste Psychologie doen maar ik kwam niet door de loting. Helaas was ik onvoldoende voorgelicht over andere studies en wist ik ook niet zo goed hoe ik verder moest zoeken. Er waren zoveel studies dat ik door de bomen het bos niet meer zag! Ik koos HRM omdat een vriendin van mij dit ook studeerde en hier enthousiast over was. Ik wilde graag iets met mensen doen en bij HRM leek dit mogelijk. Na 2 maanden ben ik gestopt. Ik vond de stof niet interessant, te economisch gericht en ik kon mezelf er niet toe zetten om aan het werk te gaan. Ik zat op school omdat het ‘moest’ en niet omdat ik het leuk vond.

Goede studiekeuze

Eerst heb ik een tussenjaar gehouden en beter naar mezelf en mijn ervaringen gaan kijken. Op de basisschool en middelbare school luisterde ik graag naar vriendinnen die het even moeilijk hadden. Ook begon ik me op de middelbare school te interesseren in vakken zoals psychologie en filosofie en koos ik filosofie als keuzevak. Ik ging met veel plezier heen, omdat we het vaak hadden over hoe mensen dachten en waarom ze zo dachten. Als ik zo op mijn leven terug kijk, was het al die tijd al heel duidelijk dat een beroep als persoonlijk begeleider bij mij past. Ik wist het alleen zelf nog niet.

Tip voor jongeren

Het is heus niet erg om een tussenjaar te nemen als je het even niet meer weet. Doe een studiekeuze niet overhaast. Zoek eerst uit wat je zelf leuk vindt en waar je je goed bij voelt, doe meer ervaring op. Zo ontdek je jouw talent en interesses. Ga op zoek naar voorlichting: loop een dagje mee op school en in het werkveld. Je kunt het ook omdraaien: ga met Dream2Work mee naar verschillende werkvelden en ga dan kijken naar de studies die daarbij passen.

Waarom Dream2Work?

Ik werk als loopbaanbegeleider bij Dream2Work omdat ik jongeren wil helpen, zodat zij niet dezelfde ‘fout’ maken als ik. Ik neem natuurlijk mijn eigen ‘deskundigheid’ mee. Omdat ik zelf ook ooit voor de keuze heb gestaan, kan ik me goed in de jongeren inleven. Ik wil hen laten zien waar hun kwaliteiten liggen. Wat mijn kwaliteiten zijn? Positief en geordend en dat zet ik zeker in als ik jongeren help om goede loopbaankeuzes te maken.