https://www.youtube.com/watch?v=Zx7XKFHwQgE

Jolanda van Duin, ondernemend verbinder in werken en leren, oprichter van Dream2Work

Mijn droom: Met jongeren bouwen aan onze toekomst!

Loopbaanhulp voor jongeren verbeteren!

Met input en creatiekracht van jongeren betrekken jongeren elkaar bij kansrijk werk en bij bedrijven. Ze zijn het voorbeeld voor elkaar en geven praktische handvatten om de droom bij bedrijven waar te maken! Met het bedrijvennetwerk dat achter Dream2Work en dus achter jongeren staat bereiken we samen de Tweede kamer en verbeteren we de loopbaanoriëntatie in het voortgezet onderwijs! Meer tijd, meer docentexpertise, meer jonge voorbeelden, meer praktijkervaring én vanaf klas 1 een duidelijk beeld van kansrijk werk én van onze bedrijven.

Negatieve studiekeuze, onvoldoende vaardigheden

Ik had geen droom over werk toen ik jong was en maakte een verkeerde studiekeuze, gebaseerd op de theorie van de school.
Ik had als jong meisje geen idee welke studie ik moest kiezen. Ik ging na de havo daarom werken op een accountantskantoor, alleen omdat ik handel en economie in mijn pakket had. Ik deed meerdere avondstudies. Toen kwam ik erachter dat ik makkelijk leer en snel taken oppak, maar dat het financiële werk niet bij mijn persoonlijkheid past. Daarnaast miste ik de vaardigheden in communicatie en samenwerken om de creatieve ideeën en analytische inzichten die ik had op het werk vanuit een team neer te zetten. Op mijn 33e kreeg ik een burn-out.

De prestatiedruk van jongeren nu

Sinds 2004 werk ik met jongeren aan hun loopbaan. En ik zie bij hen dezelfde probleem terugkeren, maar dan nog veel groter.
Jongeren groeien op met internet, praten vooral online en verzuipen in de hoeveelheid kennis en mogelijkheden. Ze zien geslaagde jongeren op internet en hebben grote verwachtingen van zichzelf om dat ook te willen bereiken. De weg daar naartoe zien ze niet.
Veel jongeren vallen uit of haken af in de pubertijd of als ze in de twintig zijn. ‘Ik vind mijn stage niet leuk‘, wordt vaak gezegd. Jongeren gaan weg. Maar vaak zit onder deze opmerking een niet uitgesproken en niet begrepen idee of hulpvraag.

Door herkenbare voorbeelden leren vallen én opstaan

Jongeren missen goede voorbeelden van beeldmateriaal van jongeren op de werkvloer waar ze zichzelf in kunnen herkennen. Waar ze zich aan op kunnen trekken bij het maken van keuzes. Die laten zien dat je niet in één keer geslaagd bent, maar dat je stap voor stap met vallen en opstaan ervaring opdoet. Dat je door mag zetten en dat dit heel normaal is. En dat die ervaring in de praktijk je juist helpt om te weten wie jij bent, en wat je zelf wilt betekenen op het werk. Daar ga je al beter in worden en dan kan je daar geld je mee verdienen.

De kloof tussen generaties

Deze digitale generatie haalt de hele wereld binnen online, maar ziet niet de mogelijkheden van werk en bedrijven om de hoek. En die kloof tussen jongeren en kansrijke, lokale bedrijven wordt, als we niets doen, alleen maar groter. Deze generatie lijkt om online aandacht te schreeuwen maar feitelijk schreeuwen ze om onze hulp. Dream2Work biedt die hulp!

Op de foto: binnenvaartschipper Liana (29) met haar droom. Ze begon het werk als matroos en was bijna gestopt. ‘Ik weet nog heel goed dat ik toen ik moest gaan werken. Ik kreeg in één keer een klap. Ik weet niet hoe dit werkt, ik weet niet hoe dat werkt. Ik schaamde me omdat ik het niet wist. Ben ik dan dom of zo?’  Om jongeren te helpen vlogt Lianne over haar werk op haar eigen YouTubekanaal.

De oplossing: een nieuw systeem met jonge voorbeelden

Met de ideeën en input van jongeren, en met brainstorms van scholen en bedrijven bouwen aan we aan een nieuw systeem van school naar werk. We ontwikkelen het stappenplan 7 levels of Success met films, foto’s en praktische tips van jonge mensen in kansberoepen die laten zien hoe zij stap voor stap bij dat werk uitkwamen. We gaan nu professionaliseren en heel Nederland laten zien dat jongeren met ons mee willen doen. Bij dat werk én bij die bedrijven willen uitkomen. Doe je ook met ons mee?

De hulpvraag: partners vinden

Daar hebben we meer geld voor nodig. We zoeken partners die achter Dream2Work gaan staan. Die geloven dat we alleen door input van jongeren zelf een duurzame verbinding voor de toekomst met elkaar aan kunnen gaan.

Wilt u onze partner zijn, gevonden worden door jongeren, docenten en door ouders?
Bel mij op 06-12950714 of stuur een mail naar info@jolandavanduin.nl.