De ontmoetingsdag bij het team handhaving Dijk en Waard
Zaterdag 15 april 2023 was het zover. Tien jongeren melden zich aan. Twee meisjes en 8 jongens. Ze kregen een uitgebreide rondleiding buiten op straat en op het politiebureau. Een aantal jongeren kwam met een ouder. De ouders mocht apart wachten tot de rondleiding klaar was.

Loopbaanvragen stellen
Wat signaleerde senior handhaver Roos (24) bij de jongeren die uit zichzelf in eigen tijd langskwamen bij de gemeente? De jongeren waren enthousiast, stelden vragen en zaten niet tussendoor op hun telefoon. Ze hadden onderling contact met elkaar. Een aantal van hen zeiden eerlijk dat ze nog niet wisten welke richting ze wilden kiezen. Anderen wisten het zeker. ‘Ik wil naar handhaving, Defensie of Politie’. De meesten hadden geen mensen in hun omgeving die bij politie of veiligheid zaten en die wilden hier oriënteren vanuit zichzelf. De meeste deden aan sport, zaten op voetbal, boksen. Geen types die alleen aan het gamen waren.

Ervaringen delen
Roos vertelde aan hen over haar eigen ervaringen en beroepskeuzes. Ze benoemde dat de politie ingrijpt bij geweldsituaties en een wapen moet gebruiken als dat nodig is. Daar vond Roos zich te jong voor met te weinig levenservaring. Ze koos bewust voor handhaving bij de gemeente omdat ze daar enorm veel ervaring opdoet over het sociale aspect van veiligheid en de gespreksvoering met mensen om escalatie en geweld te voorkomen.
Wat gebeurde er aan het eind van de bijeenkomst. In het begin wilde veel leerlingen naar Defensie of de politie. Aan het eind zeiden ze ‘Misschien wil ik toch eerst bij de handhaving’.

Met jongeren samenwerken
Roos is een prachtig jong rolmodel, waar jongeren zich in kunnen verplaatsen. Ze snapt hoe jongeren denken, wat hen bezighoudt, hoe ze keuzes kunnen maken. Roos houdt van haar werk, ze houdt van begeleiden. Daarom begint ze met de opleiding van praktijkopleider. Wij zeggen meteen: ‘– Geschikt’.

Foto: Jolanda van Dream2Work met Roos Dekker en teamleider toezicht en handhaving Denise Miltenburg : Gemeente Dijk en Waard