De beroepenvergelijker

Wie ben jij in het werk?

Werk verandert en zal altijd veranderen. Door de technologie, door de veranderingen in de wereld. Bedrijven komen en gaan. Taken komen en gaan. Maar jij blijft jij!

Een groot deel van je persoonlijke eigenschappen vormde je voor je vijfde verjaardag. Jouw eigenschappen blijven ongeveer gelijk, ook als je ouder wordt. Als je jouw eigenschappen en interesses kent, vind je sneller werk dat je leuk vindt en bedrijven die bij jou passen.

Jij bent uniek

Je bent iemand met een eigen karakter en voorkeuren. Je hebt hobby’s en interesses en sommige activiteiten vind je leuk of makkelijk om te doen.

Het is belangrijk je eigenschappen en interesses te vergelijken met andere jonge mensen op het werk. Jonge mensen die net iets verder zijn dan jij. Zo kom je op ideeën over werk dat je wilt uitproberen.

Bekijk de 3 films, maak de 3 opdrachten. Kies 3 beroepen uit.

Wat zijn mijn eigenschappen?
Deel 1 - de basis

In de film vragen we Geert en Jason wat zij vroeger graag deden in hun kindertijd. Wat deden zij toen en hoe zien ze dat terug in hun werk nu?

Bekijk de film en vul opdracht 1 in.
Opdracht 1

Wat zijn mijn eigenschappen?
Deel 2 - verfijning

In de film zie je hoe Laura als kok werkt in de Kloosterkeuken. Haar vriendin Anne vertelt over de eigenschappen van Laura en hoe die terugkomen in haar werk nu.

Bekijk de film en vul opdracht 2 in.
Opdracht 2

Hoe match ik mijn eigenschappen met 3 beroepen om uit te proberen?

Nick denkt na over zijn toekomst. Welk beroep past bij zijn eigenschappen?

Print 2.3 Beroepenbijlage met eigenschappen (excel bijlage). Bekijk de film en vul opdracht 3 in.
Opdracht 3

Bijlage 3 Beroepenlijst met eigenschappen